5 tipů jak poznat podezřelou půjčku

Využíváte krátkodobých půjček na nákup věcí, pořízení dovolené apod. i když nemusíte? Umíte si opravdu spočítat jejich reálnou nákladovost?
Nabídky skrývající se po názvy jako mikropůjčky, sms, finské či krátkodobé půjčky…Všechny tyto produkty mají jedno společné: Nabízejí nehorázně drahé půjčky na dobu od dvou dnů do dvou měsíců. RPSN (tedy roční procentuální sazba nákladů na půjčku) se pohybují v řádu několika set procent. Pokud si půjčíte například u společnosti Kouzelná půjčka 10 000 korun na jeden měsíc, bude vás to stát 2400 korun a RPSN se pohybuje na úrovni téměř 1300 procent. Jsou to tedy opravdu draze půjčené peníze.

Nehledě na to, že si pěstujete návyk těchto půjček začít pravidelně využívat. Tento návyk často vede do dluhové pasti, která ne zřídka končí exekucemi nebo osobním bankrotem.
Pět tipů, jak poznat podezřelou půjčku:
1. Půjčku lze sjednat pouze na internetu či po telefonu.
2. Peníze jsou půjčovány neúčelně s krátkou dobou splatnosti (např. do 60 dnů).
3. Není potřeba ručitele ani doložení příjmu.
4. Náklady na půjčku (RPSN) se pohybují v řádu stovek až tisíců procent (pro srovnání úroky u kreditních karet se pohybují mezi 30 až 45 %).
5. Na podmínky úvěru se nevztahuje Zákon o spotřebitelském úvěru, kdy je třeba mít sjednánu písemnou smlouvu a je možné bez uvedení důvodu ve lhůtě 14 dnů odstoupit od jejího uzavření a půjčené peníze vrátit.
PRAXE:
Na poslední 4 splátky nepřišla složenka. Klient splácel, jako obvykle. Pro jistotu, že vše splatil si raději ještě platby ověřil, zjistil, že poslední platba byla o 40Kč vyšší a vznikl mu dluh. I tímto způsobem se snadno dostanete k exekuci…